Alla inlägg den 7 augusti 2008

Av uk - 7 augusti 2008 16:58

Igår satt vi som klistrade framför TV-shop. Vi skådade början på en revolution när det gäller att bli av med fett och få vackra magrutor. Produkten Abtronic (1) gör 600 sit-ups åt dig på 10 minuter genom att skicka in elstötar i magen, du inte behöver röra en fena. Ha den på jobbet, när du shoppar eller ta med den på resan. Det är en fantastiskt produkt. Den är inte heller särskilt dyr, du får två för priset av en.

Liknande produkter har funnits ett tag utan att vi har sett någon kroppsrevolution. Varför har inte sådana produkter slagit igenom? Om vi förutsätter att den fungerar som de lovar, hur kommer det sig att den inte finns i alla hem, varför köper folk fortfarande tillträde till gym för 3000 kr /år? Abtronic kostar ju bara en tiondel av priset och man kan få allt hemma utan att göra något. En förklaring kan vara att ”det är roligt att träna”. Ett sådant svar är lika tillfredsställande som ”frukt är också godis”.

Det var såklart genom Foucault vi hittade svaret. Träning handlar inte främst om ett resultat i form av magutor och fettförbränning. Träning handlar om att forma sig själv, utveckla dygder, visa självkontroll. Att visa upp ett dygdigt subjekt. I en focaultsk menning handlar det om en omsorg om sig (2). I ett disciplinärt samhälle där subjekten disciplinerar sig själva är det svårt för produkter som Abtronic att slå igenom, eller för den delen dopingpreparat utan biverkningar. De kan till synes ge samma resultat som ett år på gym, men det är helt olika tekniker och leder till olika mål. Abtronic ger dig magrutor men skapar dig inte som ett ”träningssubjekt”, därför är det dömt att misslyckas.

/JB

__________________________

(1) http://www.tvins.com/products/abtronic/abtronic.php

(2) Foucault, Michel (2002). Sexualitetes historia band 3, Omsorgen om sig

Presentation

Omröstning

Kärlek..
 är ett knippe av diskurser
 tar aldrig slut om den är äkta
 är en ideologi för reproduktion av arbetskraft

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards