Direktlänk till inlägg 1 augusti 2008

Avskaffa språket!

Av uk - 1 augusti 2008 19:54

Vad menas menas med att språk är maktbärande, att språk och makt hänger ihop, att språket är ett fordon av makt och liknande utsagor? Eftersom vi i uk läser Khemiris texter utifrån poststrukturalismen och vi ofta slänger oss med uttryck att ”Det visar hur språket inte refleterar verkligheten utan är konstituerande för maktproducerande sociala relationer” är det viktigt att vi klargör vad vi menar med språk/makt.
Språk/makt kan förstås på flera sätt, ett relevant sätt är lyfta fram hur begrepp har inneboende värderingar. Vissa begrepp utsrålar värderingarna tydligt; näringsliv, arbetsgivare, lönespridning, hobbyturk, Andra uttryck/begrepp bär på sina värderingar mer otydligt; invandrare, annourlunda, färgad. etc. Gränsen mellan vad som är tydligt och otydligt är inte absolut och kanske inte viktig.

Ett annat sätt att förstå språk/makt handlar om objektskapande diskurser. Detta sätt är inte skiljt från det första. Det som karaktäriserar en diskurs är att den producerar objektet som den beskriver. När exempelvis psyk-vetenskaperna beskriver en ”avvikelse” så producerar de samtidigt avvikelsen. Foucaults klassiska exempel är uppfinnandet av homosexualiteten som objekt för kunskapsproduktion 1879. ”Homosexualitet” är ett annat objekt under 1900-talets psyk-diskurser än under den grekiska antiken, eller för den delen den viktorianska eran.


Foucault skriver:


Discursive practices are characterized by the delimitation of a field of object, the definition of av legitimate perspective for the agent of knowledge, and the fixing of norms for the elaboration of concepts and theories. (1)


När Khemiri skapar maktförskjutningar genom sin litteratur så handlar det ofta, enligt mig, om att rubba de objekt som vi tar förgivna. Det handlar om att skapa trouble i diskursen. Att ifrågasätta, nyansera och även överdriva det ”karaktäristiska” hos objektet visar snarare diskursen som skapar objektet än ett essentiellt objekt. Vissa recensenter läser dock böckerna som om de handlar om objektet, att hans böcker handlar om utanförskap och roliga språkliga missförstånd. Viktor Johansson skriver i Afronbladet att ”Man vill krama kulturkrocken med alla språkvitsar, felöversättningar och ord-stick och stäv”. (2) Genom att recensenter beskriver Khemiri som ”invandrarförfattare” så avväpnar de honom, diskursen förstärks och objektet tycks allt tydligare finnas ”där ute”, låt oss krama det.


/AT



_____________________________________________________

(1) Foucault, Michel. (1977) History of system of thought. In: D. F. Bouchard (red.) Language, counter-memory, practice. New York Cornell University press. s 199.


(2) http://www.aftonbladet.se/kultur/article2297045.ab

 
 
Viktor Johansson

Viktor Johansson

8 september 2008 20:38

Det här är toppen, jag är inte färdigutbildad så läxa mig gärna.
Fråga: Hjälper det om det är skruvat ett varv till? Att Khemiri medvetet blottar "recensenter" (läsare som reproducerar läsarstrukturer) i sin text, hur han lurar läsaren att konstruerat "felspråk" är just söta snedsteg att skratta åt, som barnspråk. Bara för att senare i läsningen visa hur vi plötsligt tryggt skrattat fram ett utanförskap, en språkhierarki som är farlig.
Som recensionen fortsätter:

"Man vill krama kulturkrocken med alla språkvitsar, felöversättningar och ord-stick och stäv. Skrattet är till för att avväpna men också för att sättas i halsen. Vänta, påminner inte den hysteriska novellen Nationaltång – en museitext märkt folkslaget svenskar – om något farligt? Och mot slutet av Fem gånger Gud säger den mystiske Sanoj: ”Jag är alla roliga felsägningar som vi kan skratta tryggt åt”. När burkskratten stängs av och spotlighten går ut i publikhavet sitter man naken och skrattar fördomsfullt. Det ska inte finnas någon trygghetszon som tillåter lata generaliseringar."

http://www.aftonbladet.se/kultur/article2297045.ab

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av uk - 28 augusti 2011 00:35

  Ungkhemirianerna åker till Göteborg för att se Khemiris nya pjäs "Apatiska för nybörjare".   Samtliga ungkhemirianer har anmält sig och kommer att åka ner samtidigt den 24 september, vi blir alltså 8 ungkhemirianer på plats! Efter pjäsen...

Av uk - 7 juni 2009 00:33

   Tång   tvåarmat gripverktyg (Bonniers svenska ordbok)   Khemiri har skrivit en text som heter Nationaltång. (Läs den via länken nedan)  Det är en snårig text där flera röster blandas men vi i Uk rekommenderar  texten. Det är en bra läsup...

Av uk - 7 maj 2009 23:05

Khemiri har skrivit en novell som heter ”Försök till kärnfysik”. Vi i Uk har läst den. Jag skulle kunna skriva långt om de känslor som texten skapade, hur jag hörde mitt hjärta ticka nedåt och existensialismen lägga sig över mig. ...

Av uk - 6 maj 2009 22:37

  Ungkhemirianerna fick ett Youtube-tips från en MC Hammer-kännare.   Diskussionerna om hur äkthet/sell-out-diskursen formeras kommer att fortsätta.    /AT ...

Av uk - 30 april 2009 14:58

Studenter vid Örebro universitet har möjlighet att ta del av en föreläsning med Khemiri som annordnas av Henrik Borgs Minnesfond.   Tisdag   5/5 Jonas Hassen Khemiri   Kl 13:15 Sal HSL1   Det är nu på tisdag och du ska dit.      /AT ...

Presentation

Omröstning

Kärlek..
 är ett knippe av diskurser
 tar aldrig slut om den är äkta
 är en ideologi för reproduktion av arbetskraft

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards