Alla inlägg den 4 september 2008

Av uk - 4 september 2008 22:14

Det är känt att Khemiris texter kan innehålla gåtor och blinkningar. (1) Abulkasemkännaren Hugo Sbeger kan visa sig vara någon annan om bokstäverna kastas om. Är dessa gåtor relevanta för en god läsning av Khemiris texter?

Ett enkelt svar är att gåtorna är roliga och kluriga men inte av avgörande betydelse för att se de strukturer som omskakas eller kategorier som suddas. (2) Att boktsäverna hos Hugo Sbeger kan kastas om är inte relevant för texten i sin helhet  utan bara en detalj som eventuellt kan stärka den läsning Khemiri vill att vi ska göra av hans texter. Jag håller inte med.

Ett felaktigt svar vore att dessa gåtor är helt avgörande för att det skall gå att göra en god läsning av Khemiri.

Jag vill nog snarare svara att det går att göra goda läsningar av Khemiri utan gåtlösande men vi ska inte bortse från gåtorna, de är inte enbart detaljer. Gåtorna är en del av den skönlitterära stilen och stilen är som bekant inte oberoende de teser som drivs och de makter som utamanas. Att hävda att gåtorna inte har någon relevans för läsningen är att hävda att stilen inte är relevant. För de som hävdar att stilen inte är relevant blir översättningen av Montecore – en unik tiger till standardsvenska likvärdig originalet. Detta tycks vara fel.

Hur ska vi förstå gåtorna? Är de pekpinnar från Khemiri om hur den ”korrekta” läsning av hans texter bör vara? Jag tror att gåtorna bör ses som en integrerad del av texten och inget ”utanför” den. Jag tror inte att vi ska läsa texten för att sen lösa gåtorna. Det är inte en gåtbok på köpet.  Jag tror istället att Khemiri visar hur det går att laborera med texter. Även om vi har läst den en gång kan den läsas igen, texten är inte slut när vi nått sista sidan. Jag tror att Khemiri vill visa att texter inte är statiska fenomen  utan flyter samman med sociala relationer och kategorier. Han visar på ett ett konkret sätt att text är handling, det går att göra något med den och den gör något med oss.

Sedan tror jag att han också vill skicka en hälsning till Nabokov.   

/AT

 _____________________________________________

(1) Gåtorna går att hitta och få hjälp med på Khemiri.se under fliken Bonus

(2) Viktor Johansson 2007, Kapslar, väcker tanken att motståndet mot språkliga kategorier är suddande.

Presentation

Omröstning

Kärlek..
 är ett knippe av diskurser
 tar aldrig slut om den är äkta
 är en ideologi för reproduktion av arbetskraft

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards